Juliana Ferrazzi
project style file

the tasting room


What do you do with a living room setting when the homeowner says “we don’t need one more place to sit”? Well, you brainstorm.

The existing room had the classic layout of sofa and two chairs with tables. They were bulky and ready for an update. As we discussed how the room could be used — there was a fireplace and a built-in bar — the idea for a tasting room was born. I always name all of my rooms, because it creates a clear vision for all involved. It allows me to get in the mood and be inspired!

 

I had just found the listing for Philadelphia Salvage on Uwishunu Philly, and checked for interesting vintage pieces that could add character to the room. When I visited the store, I saw that they created custom furniture and have had many unique restaurant projects in Philadelphia. This was the perfect solution! Custom, American made, locally sourced and unique. Everyone there was so accommodating and collaborative. The plan for the tasting table would be 9 feet long and four feet wide.

 

The wood was old growth Eastern Rock Pine. It’s a wood they salvage locally from barns and buildings. It has a nice natural color that can be left as is, but it also stains well. He asked, “Do you want a breadboard?” I said, “A what?” So I’ll share. This is the anatomy of a breadboard!

The table was sanded and stained, but we kept some of its natural grittiness. We made the table bar height with room for four stools on each side. The legs are plumbing fittings to add just enough industrial flair.

 

The industrial feel of the table was juxtaposed by a hand-knotted rug from India and a custom light fixture from Hubbardton Forge. The room is a rich dark blue (Sherwin Williams Slate Tile) and it highlights the many special wine labels the client had framed.

This room has now become one of the favorite rooms in the house! The parents have cocktails and wine “tastings,” the kids will do their homework at the table, and when the family hosts parties, that is where everyone congregates. Thank goodness we didn’t fall back on a classic layout. This new take on the room made it functional, and transformed it into a fun, livable space. Cheers!